Vianočná akadémia a trhy 2022

Posledný týždeň nášho adventného očakávania sa v našej škole niesol aj v znamení príprav a (príjemného ?) stresu.Okrem všetkých organizačných náležitostí a aj personálnych výpadkov (zúriaca chrípka v okolí), sa nám vďaka Božiemu vedeniu a pomoci podarilo všetko dotiahnuť do úspešného konca.
Naše niekoľkotýždňové snaženie tak 19.12. 2022 vyvrcholilo vianočnou akadémiou a vianočnými trhmi, ktorých cieľom bolo ukázať našu Spojenú školu sv. Košických mučeníkov ako jednotný celok, živý a tvorivý organizmus. Každá zložka školy mohla ukázať, čo sa v nej ukrýva a každý zamestnanec školy, žiak i rodič sa prezentovať chutnými i tvorivými dielami svojich šikovných rúk na vianočných trhoch. Výťažok z nich poputuje na pomoc novozriadenej cirkevnej ukrajinskej škole a príspevok študentom nášho gymnázia, ktorí pomáhali na tejto akcii, na Svetové dni mládeže v Lisabone.
V telocvični školy vianočný program uvádzal “cholerický režisér”, náš pán učiteľ Jaroslav Forgáč, ktorý srší vtipom a darom improvizácie. Po prekvapivom úvode (flasmob ZUŠ a gymnazistov) sa predviedli tí najmenší z našej MŠ spolu s ich pani učiteľkami. Tancujúce snehové vločky, snehuliačikovia i detský hraný Betlehem nám pripomenuli radosti zimy aj podstatu Vianoc ich detskými očami. Nasledovali “televízne noviny” v podaní gymnazistov a vianočné vinše žiakov II. stupňa v rôznych jazykoch.
Prváčikovia predstavili tajomstvo Božieho narodenia kreatívnou abecedou a druháci nás roztancovali tanečným číslom z muzikálu Mrázik spolu s kráľovnou vločiek a skutočným Mrázikom (ako inak, pán režisér Jaro v prestrojení). Druháci, tretiaci a štvrtáci spolu s učiteľmi ZUŠ sa dali dokopy vo veselej slovenskej vianočnej hitovke “Zima na saniach”, kde sa predviedla živá kapela učiteľov ZUŠ spolu so speváckym zborom a hereckými výkonmi detí I. stupňa (bola tam skutočná sánkovačka, guľovačka a prišiel aj “Dočolomanský” alias pán učiteľ Daniel).A dojemný záver, kde sa v živom Betleheme a Tichej noci spojili všetci žiaci a zamestnanci školy za svetla lampášikov a sviečok, nenechal žiadne oko suché.
Po vydarenom programe nasledovali trhy, kde si každý mohol vybrať, po čom jeho srdce i žalúdok túži. Od vianočných darčekov, handmade výrobkov, kozmetiky, koláčikov, medu a včelích produktov… V priestoroch gymnázia bola kaviareň a fotokútik školskej firmy Lotaring. V jedálni bol zasa veľký záujem o tradičné langoše, kapustnicu, klobásky a samozrejme, nechýbal riaditeľský punč. Bolo to krásne a veľmi živé spoločenstvo, kde sa každý cítil príjemne.
Ďakujeme zo srdca všetkým usporiadateľom, účinkujúcim i sledujúcim a tešíme sa na Vás o rok 
Vypracovala: Mgr. Michaela Takáčová