LETNÁ AKADÉMIA – Ľudové remeslá a tradície – 3. deň

Po jednodňovom oddychu na nás, v rámci Letnej akadémie, čakal nový – tretí deň. Ráno začalo ako každé iné – príchod, zapísanie na prezenčku, raňajky. To by však nebolo to pravé – mali sme naplánovaný krásny, spoločný výlet na farmu v Nováčanoch.

Po príchode na nás čakala skvelá prehliadka celou farmou. Okrem návštevy skleníka, hladkania koňa, ovečky, kuriatka a psíka, sa deti dozvedeli zaujímavé veci (koľko vody vypije krava počas dňa, koľko mlieka pri dojení dostanú za jeden deň, na čo slúžia žlté ceduľky na učiach kráv,..). No prehliadkou farmy to celé nekončilo. Na záver mali deti možnosť ochutnať rôzne syry (kravský, ovčí a údený). Po ochutnávke sme strávili čas spoločnými hrami na ihrisku a s veľkým hladom sme sa vrátili späť do školy, kde na nás čakal chutný obed. Po obednej prestávke deti s p. vychovávateľkami privítali  p. Palkovú, ktorá medzi nás prišla so svojím remeslom – maľbou na textil. Deťom najskôr vysvetlila čomu sa venuje, čo sú to ornamenty a ako prebieha maľba na textil. Po predstavení remesla a postupu pri maľbe (aj s názornou ukážkou jednotlivých krokov) sa deti pustili do tvorenia vlastných tričiek s rôznymi ornamentmi.

Keď tvorbu dokončili, rozdelili sa do troch skupín. Prvá skupinka sa presunula na parkour k trénerovi Šimonovi, druhá k stanovišťu s tvorbou čeleniek a tretia k interaktívnej tabuli, kde si mohli maľovať, pozerať ľudové rozprávky, čítať si, háčkovať, hrať spoločenské hry alebo oddychovať. Po určitom čase sa skupinky na stanovištiach prestriedali.

Ani nevieme ako a tretí deň bol za nami.

Fotogaléria z 3. dňa – TU.

Foto: Mgr. Martina Kuľková, Mgr. Veronika Andiľová, Mária Počatková, Mgr. Zdena Weagová

Spracovala: Mgr. Mária Tóthová