CodeWeek 2023 – Scratch(ovanie) u mučeníkov

Scratch(ovanie) u mučeníkov je názov projektu, s ktorým sa naši tretiaci zapojili do medzinárodného projektu Meet and Code, v rámci európskej iniciatívy  #CodeWeek 2023.

#CodeWeek, v preklade Európsky týždeň programovania, je nezávislá iniciatíva, ktorej cieľom je priblížiť každému programovanie a digitálnu gramotnosť zábavnou a pútavou formou.

Naši tretiaci sa pustili do zábavného programovania v aplikácii Scratch Lab. Je to miesto, kde môžu deti kreatívne experimentovať s blokmi určenými na programovanie. Deti pracovali v programe s kamerou. Zobrali do rúk tablety a naprogramovali si postavičku – mačičku tak, aby behala za ich nosom a pri strete s ním zamňaukala (prvý workshop sa tak po chodbe ozývalo mňaukanie a každú chvíľu sme čakali, kedy pribehne pani upratovačka s metlou hľadať tie mačky 🙂 ). Pri druhom stretnutí sme si naprogramovali NOSoklavír. Mačičku sme vymenili za loptičky, ktoré pri dotyku s našim nosom vydávali zvuky a menili pritom farby 🙂 Scratch sa deťom páčil, takže určite sa k nemu ešte na hodinách informatiky radi vrátia.

 

Pripravila: Ing. Lucia Palková
Foto: archív školy