Vyznaj sa v žánrovej pestrosti

Lákavej ponuke stráviť deň mimo školy neodolá žiaden školák. Redakčnú radu školského časopisu Čordáčik, ktorú v tomto školskom roku tvoria úplní nováčikovia, však do Popradu prilákala téma tohtoročných workshopov organizovaných Podtatranskou knižnicou. „Vyznáte sa v žánrovej pestrosti?”, opýtala sa žiakov z 9 základných škôl Košického a Prešovského kraja novinárka Terézia Rončáková z Katolíckej univerzity v Ružomberku.

Správa, úvodník, reportáž, riport či interview? Kým piataci boli ešte v rozpakoch, deviatakom už viaceré pojmy neboli neznáme. Ale po ich  objasnení zaujímavou a pútavou formou sa už o chvíľu všetci zmenili na spravodajcov, reportérov či komentátorov. Téma, ktorú mali spracovať do správy, riportu alebo úvodníka, na chvíľu zamrazila, ale novinári sa v živote musia popasovať s kadečím (ak ste zvedaví, tak téma bola: pohreb riaditeľa školy). Pani Rončáková však touto aktivitou rýchlo odhalila, ako žiaci pochopili rozdiel medzi žánrami, o ktorých rozprávala. Nakoniec to až také tragické teda nebolo.

Osviežení chutným pohostením, ktoré pre zúčastnených pripravili v knižnici, si žiaci doplnili svoju zbierku žánrov o komentár, recenziu i obľúbený fejtón a glosu. S tými ich zoznámil  literárny redaktor Matej Rumanovský, ktorý dal žiakom spracovať ľahšiu tému. Napísať fejtón o práve prebiehajúcom workshope v knižnici, nerobilo nikomu problém.  S fejtónmi, ktoré napísali redaktori Čordáčika, sa stretnete v pripravovanom letnom čísle.

Už teraz sa môžete tešiť na „pestrosť žánrov” našich príspevkov v ďalších číslach časopisu Čordáčik.

Foto: archív RR

Pripravila: redakčná rada Čordáčika